Indrømmet – der er efterhånden mange forskellige Sibelius produkter på hylden i webshoppen, og det kan være svært for det utrænede øje at spotte det rigtige produkt med det samme. Forhåbentlig kan denne lille guide hjælpe dig hurtigere frem.

Sibelius Ultimate, Sibelius Artist eller Sibelius First – hvad skal jeg vælge?

Sibelius Ultimate er den største, profesionelle version med alle redigeringsmulligheder og uden begrænsninger. Med Ultimate versionen kan du alt med noder – fra simple lead sheets og en-stemmige sange til store kor-, big band-, og symfoniske orkesterværker og alt herimellem.
Køb Sibelius Ultimate

Sibelius Artist hed oprindelig Sibelius First, siden bare “Sibelius”, men har nu fået “Artist” betegnelsen. Sibelius Artist er en nedskaleret udgave af Sibelius Ultimate beregnet for “begyndere og letøvede”, men alligevel med et forbløffende arsenal af nodeskrivningsværktøjer. Med Sibelius Artist kan du skrive partiturer op til 16 systemer med et stort udvalg af instrumenter i det inkluderede lydbibliotek.  – se her en mere komplet sammenligning af de forskellige Sibelius udgave
Er du korsanger, amatørmusiker eller musikelev på en musikskole eller i et gymnasium, så er Sibelius Artist fuldt ud tilstrækkeligt. Vokser behovet senere, kan du opgradere til Sibelius Ultimate. Er du musikstuderende på et konservatorium eller anden videregående uddannelse, bør du købe en Sibelius Ultimate Academic udgave frem for den lille Sibelius.
Køb Sibelius Artist

Sibelius First er den allermindste version, der kan downloades gratis fra Avids hjemmeside. Sibelius First er en stærkt begrænset udgave med højst 4 instrumenter/stemmer. Hvis du deaktiverer Sibelius Artist eller Ultimate licensen på din computer, vil du stadig have adgang til Sibelius First udgaven.

Jeg skal have den store Sibelius, men skal jeg eje eller leje?

Du kan vælge mellem et årsabonnement, som udløber efter 12 måneder og fornyes for et år ad gangen til samme pris, eller en varig “perpetual” licens, som ikke udløber, men som kan fornyes med en opdatering én gang årligt, hvis man fortsat vil have adgang til de nyeste funktioner. Hvis du ved, at du skal bruge programmet i mere end de næste 3-4 år, så er det billigst at købe en varig licens og supplere med årlige opdateringer.
Køb Sibelius fuld varig licens
eller
Køb Sibelius årsabonnement

Jeg skal have Sibelius Academic/Education, men skal jeg eje eller leje?

Er du studerende eller ansat som underviser, kan du købe en Academic licens med rabat.
Læs her om hvordan, du køber med Academic rabat.
Hvis du ved, at du er berettiget til en Academic licens i mange år fremover, er det billigst at abonnere. Først efter mere end 20 års abonnement, vil det have været billigere at købe en varig Academic licens med årlige opdateringer. Køber du abonnementet, skal du hvert år kunne dokumentere ved hjælp af en lønseddel, studiekort eller lignende, at du er berettiget til en Academic licens.
Køb Sibelius Academic fuld varig licens
eller
Køb Sibelius Academic årsabonnement

Jeg skal købe flere licenser til en skole/uddannelsesinstitution

Skoler og institutioner kan med fordel købe flerbrugerlicenser og opgraderinger fra 5 stk og opefter, men de kan ikke købes online. Licenserne skal forhåndsregistreres til skolen, så skriv til os med oplysninger om skolens navn, kontaktperson og ønsket antal licenser.

Jeg skal også kunne scanne noder – skal jeg købe PhotoScore ved siden af Sibelius?

PhotoScore er et selvstændigt program, som kan scanne noder eller læse pdf-noder og omsætte resultatet til et Sibeliusarrangement for videre bearbejdning. En lille begrænset “lite” udgave af PhotoScore er inkluderet med alle udgaver af Sibelius (også Artist). PhotoScore Lite kan ikke scanne partiturer med mere end 12 systemer, læser ikke tekst og fraseringstegn og har 16-dele som kortest genkendelige nodeværdi. Hvis du er usikker på, om scanning er et brugbart værktøj, så start med at at bruge den medfølgende PhotoScore Lite, bliv fortrolig med teknologien og opgrader senere til PhotoScore Ultimate. Almindeligvis er scanning kun brugbart, hvis originalen er tydelig og står klart på papiret. En dårlig fotokopi/pdf eller et svagt tryk, vil give mange fejl i scanningen, som skal rettes i hånden efterfølgende. PhotoScore har en indbygget algoritme til at scanne håndskrevne noder, men i praksis er det ikke anvendeligt.
Men ellers er scanningteknologien kommet utrolig langt de senere år, og den nyeste PhotoScore Ultimate 2020 scanner lynhurtigt og med formidabel præcision, så længe originalen står klart på papiret (eller pdf’en). En scanner er ikke engang strengt nødvendigt, da man kan bruge en scanner/foto-app i sin smartphone i stedet og sende billedet som pdf til PhotoScore.
Er du først fortrolig med PhotoScore, kan du spare mange timers tastearbejde, hvis du f.eks. skal transponere, omskrive til en anden besætning eller blot give et eksisterende nodebillede et bedre og lettere læseligt layout.
Køb PhotoScore 8 Ultimate

Får jeg brug for anden hardware til at taste noder ind?

Måske – når du har checket at din nuværende computer opfylder systemkravene til Sibelius, så får du i hvert fald brug for:
– et numerisk tastatur, som er den direkte shortcut til Sibelius Keypad-vinduet, hvor bl.a. nodeværdier vælges. Det numeriske tastatur findes ikke på mange bærbare og slet ikke på Macbook computere. Du kan enten købe et løst numerisk USB tastatur eller et komplet “udvidet” tastatur eller bruge en af 2 nødløsninger: a) downloade app’en NumPad med Sibelius til iOS/Android, som har en Sibelius Keypad indbygget eller b) ændre en preference i Sibelius til “notebook shortcuts”.
– et Midikeyboard er uundværligt, hvis du skal gøre dig håb om at få indtastningshastigheden i vejret. Hvad enten du indspiller i “steptime” med en hånd på Midi-keyboardet og den anden på det numeriske tastatur, eller du foretrækker “realtime” indspilning til metronomen, så er Midi-keyboardet langt hurtigere end at bruge musen eller computertastaturet. Har du allerede et ældre Midi-keyboard med Midi-stik, men uden USB tilslutning til computeren, kan du nøjes med et USB-Midi kabel.
et eksternt USB lydkort kan være nødvendigt, hvis du bruger en Windows computer og gerne vil indspille via et Midi-keyboard til en metronom. Specielt på bærbare Windows computere, kan der være “latency”, dvs et så stærkt forsinket signal fra tangenten trykkes ned til lyden høres gennem computeren, at realtime indspilning er umuligt. Et eksternt lydkort løser problemet. Mac computere har ikke samme forsinkelse, men et eksternt lydkort vil stadig give en bedre lydkvalitet uanset computermærke.